Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Звичай виконувати танець Аркан з Ковалівкою в Печеніжинській ОТГ внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Культура
11.08.2020

Міністерство культури та інформаційної політики України включило до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини "Звичай виконувати танець Аркан з Ковалівкою в Печеніжинській ОТГ".

Включення цього елементу до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України стало можливим завдяки співпраці Відділу культури і туризму Печеніжинської селищної ради об’єднаної територіальної громади, Публічної бібліотеки імені Володимира Грабовецького, Народного дому с. Слободна, Будинку культури смт. Печеніжин, бібліотеки-філії с. Княждвір та носіїв елемента нематеріальної культурної спадщини – поводирів танцю.

Носіями танцю Аркан з Ковалівкою є виключно чоловіки.
Висловлюємо щиру подяку поводирям танцю, які знають всі танцювальні команди і поділилися своїми знаннями та уміннями. Це:
Ільчишин Василь Іванович, 1961 р.н., с. Слобода.
Жупник Ярослав Васильович, 1957 р.н., с. Рунгури.
Жупник Сергій Ярославович, 1983 р.н., с. Рунгури.
Жупник Руслан Ярославович, 1986 р.н., с. Рунгури.
Сметанюк Микола Миколайович, 1951 р.н., смт. Печеніжин.
Гаврищук Василь Дмитрович, 1951 р.н., смт. Печеніжин.
Мацьків Андрій Петрович, 1985 р.н., смт. Печеніжин.
Явдошняк Іван Васильович, 1992 р.н., смт. Печеніжин.
Рощинський Ігор Васильович, 1985 р.н., смт. Печеніжин.
Рощинський Юрій Васильович, 1985 р.н., смт. Печеніжин.

Велике дякуємо знаним танцюристам, яких в нашій громаді налічується дуже багато. Вони є живим продовженням танцювального звичаю виконання Аркану.
Також Аркан не можна уявити без талановитих музикантів, які є в кожному селі ОТГ. Без їхньої майстерності та таланту не було б такого запалу та ритму.

Щиро дякуємо за експертну допомогу Іллі Борисовичу Фетисову – міжнародному фасилітатору ЮНЕСКО з охорони та збереження Нематеріальної культурної спадщини, Голові всеукраїнської асоціації молодих дослідників фольклору, керівнику фольклорного гурту «Божичі», голові Експертної ради з питань Нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури України. Його настанови та підтримка була стимулом для написання заявки, його вклад неоціненний.

Щиро радіємо, що танець Аркан по праву визнаний національною культурною спадщиною України. Знаємо, що ще багато поколінь переймуть вміння від знаних поводирів сьогодні.

З деталями можна ознайомитися за лінком⤵️
https://mkip.gov.ua/news/4080.html

З вдячністю,
керівниця Відділу культури і туризму Печеніжинської ОТГ
Світлана Якубенко

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше