Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації

Соціальна сфера
10.07.2019

В об’єднаній територіальній громаді проживає понад 17 тис. осіб, з яких майже 1200 жителів з особливими потребами (особи з інвалідністю різних груп, діти з обмеженими фізичними можливостями).Це приблизно 6 відсотків від загалу населення. Багато з них потребує різні технічні засоби реабілітації, тобто устрої, які мають в певній мірі компенсувати людям з обмеженими можливостями їх фізичні недоліки.

Що відноситься до технічних та інших засобів реабілітації?

Насамперед це інвалідні візки (коляски), які бувають  механічні кімнатні та для пересування по вулиці (дорослі і дитячі), а також такі, що оснащені електродвигуном. Засоби пересування: милиці, палиці, ходунки, протезні вироби (включаючи протезно-ортопедичні вироби, ортопедичне взуття), тощо.

До категорії осіб, які забезпечуються вказаними засобами належать:

  • особи з інвалідністю та діти з інвалідністю;
  • діти віком до 18 років з вадами слуху, зору, опорно-рухового апарату;
  • ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ і ветерани державної пожежної охорони (забезпечуються протезно-ортопедичними виробами і спеціальними засобами для самообслуговування та догляду, які є обов'язковими для застосування у разі забезпечення протезними виробами);
  • жінки після мастектомії (протези молочних залоз, ліфи, компресійні рукава);
  • особи похилого віку (протези верхніх та нижніх кінцівок, спеціальні засоби для самообслуговування та догляду, які є обов'язковими для застосування у разі забезпечення протезними виробами).

Ознайомитись з загальним переліком згаданих засобів можна у відділі соціальної роботи Печеніжинської ОТГ,  управлінні праці та соціального захисту населення за місцем проживання, на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України (каталоги технічних та інших засобів реабілітації на 2019 рік ), а також в обласних громадських організаціях інвалідів.

 Соціальні гарантії щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю в Україні визначено Законом України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні». Статтею 7 цього Закону передбачено, що медико-соціальна експертна комісія (далі – МСЕК) та лікарсько-консультативна комісія (далі – ЛКК) лікувально-профілактичного закладу складає (коригує) індивідуальну програму реабілітації  особи з інвалідністю, в якій визначаються реабілітаційні заходи і строки їх виконання, та здійснює контроль за повнотою та ефективністю виконання цієї програми.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 № 238 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321, викладено в новій редакції.  

Цим порядком, зокрема, передбачено адресний підхід до забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб зазначених категорій; новий механізм фінансування такого забезпечення за принципом ,,гроші ходять за людиною”; виплату компенсації вартості за самостійно придбані засоби реабілітації, а також низку інших нововведень.

Для одержання необхідних засобів потрібно звернутись із заявою заповненою особою з інвалідністю або  законним представником до управлінні праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації та наступними документами:

  • паспорт або свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років);
  • висновок МСЕК про встановлення інвалідності для осіб з інвалідів (для дітей – інвалідів – висновок ЛКК) у разі, коли особа звертається вперше або змінюється група і причина інвалідності;
  • індивідуальна програма реабілітації (для інваліда та дитини – інваліда) або висновок ЛКК щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;
  • довідка про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • довідка про реєстрацію місця проживання для дітей з інвалідністю, дітей віком до 16 років та осіб, паспорти яких не містять відомостей про реєстрацію місця проживання;
  • посвідчення, яке підтверджує статус особи, що має право на пільги, відповідно до законодавства (для ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і ветеранів державної пожежної охорони).

Надання технічних засобів реабілітації (ТЗР) здійснюватиметься на основі укладання тристороннього договору між людиною, підприємством-виробником ТЗР та органом соціального захисту населення.

Особи з інвалідністю, діти з  інвалідністю та діти віком до 18 років забезпечуються технічними засобами реабілітації без права їх продажу, дарування і передачі протягом строку, на який видається такий засіб.

Для уточнення інформації звертайтесь до відділу соціальної роботи Печеніжинської ОТГ (тел.64202), або до управління праці та соціального захисту населення (тел.47369), спеціалісти нададуть Вам роз'яснення щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.

 

 

 

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше