Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

З 1 серпня українці будуть отримувати електронний рецепт на антибіотики

Медицина
03.08.2022
💊 З 1 серпня 2022 року електронний рецепт на антибіотики можна буде отримати безпосередньо на прийомі у лікаря. Технічна можливість виписки рецептів буде доступною як для лікарів державних закладів, так і приватних. Крім того, рецепт зможе виписати лікар будь-якого рівня медичної допомоги та спеціалізації – терапевт, хірург, стоматолог тощо (незалежно від наявності декларації з лікарем первинки). Головна умова – заклад та лікарі мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо заклад, до якого звернувся пацієнт, поки не працює з ЕСОЗ, під час перехідного періоду (який триватиме до 01.01.2023 року) лікар випише паперовий рецепт.
 
💊 Пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом в аптеці впродовж 30 днів з моменту його виписки. Для цього достатньо лише предʼявити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар надрукує та засвідчить особистим підписом і печаткою, або паперовий рецепт.
 
💊 Лікар у рецепті буде вказувати діючу речовину, лікарську форму, дозування, спосіб застосування та тривалість лікування. Пацієнт самостійно буде приймати рішення щодо бренду лікарського засобу. Функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків і розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно, адже фармацевт поставить на інформаційній довідці штамп «Відпущено» та вкаже кількість відпущеного лікарського засобу.
 
В районі проведення бойових дій або на територіях, які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні, буде діяти виключення. Такі аптеки тимчасово на час воєнного стану зможуть і далі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря. Перелік населених пунктів затверджений наказом Мінінтеграції
 
💊 Волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров'я можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистрибʼюторів без рецепта.
 
З відповідними документами можна ознайомитися за посиланнями:
Постанова КМУ від 19.07.2022 р. № 809 «Про внесення зміни до пункту 31(1) Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)»:
 
Наказ МОЗ України від 21.07.2022 р. № 1284 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров'я України»:
 
Постанова КМУ від 26.07.2022 р. № 837 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 31 березня 2004 р. № 411 і від 25 квітня 2018 р. № 411»:
 
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше