Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Відзначення 600-річчя села Княждвір

Культура
13.07.2019

У День святих апостолів Петра і Павла, 12 липня, наша громада відзначала 600-річчя мальовничого села Княждвір. Завітав на свято у Княждвір з привітальним словом народний депутат України – Андрій Іванчук, який з нагоди святкування подарував Княждвірському ліцею новий комп’ютерний клас. Зі словами вдячності та поваги до присутніх звернувся селищний голова Печеніжинської ОТГ Ігор Довірак, вручивши подяки всім, хто долучився до організації та проведення святкування 600-річчя.

«Я щасливий, що до складу нашої великої, дружньої Печеніжинської громади входить таке гарне, з незабутнім минулим село Княждвір»,  – зазначив селищний голова.

Насичена святкова програма за участю аматорських колективів художньої самодіяльності Печеніжинської, П’ядицької та Матеївецької об’єднаних територіальних громад, міста Івано-Франківськ, Чернівці та Коломия подарувала всім присутнім надзвичайно приємні враження. Всі гості та жителі громади смакувати автентичними стравами притаманними Печеніжинській об'єднаній територіальній громаді. Цілий вечір на запальній гуцульській забаві, з неймовірним запалом, танцювали всі присутні.

Дякуємо жителям громади та гостям, що прийшли на свято, чим засвідчили свою любов до рідного краю. Особлива вдячність Благодійному фонду «Покуття» за сприяння проведення святкування.

Цікава історія села Княждвір

Історія села Княждвір сягає у сиву давнину, про нього складена не одна легенда, його оспівують у піснях та віршах, яке завжди у серцях вихідців з цього села, не залежно від того в якому куточку світу вони знаходяться.

Княждвору є ким пишатися, адже видатні люди села досягли чималих успіхів у різних галузях, чимало хлопців з цього села боронять кордони рідної держави у такий непростий час.

Жителям села є для кого жити, старатися робити його ще кращим, адже там підростають чудові діти, які стануть майбутнім не тільки для Княждвора, а й для всієї країни.

На місці теперішнього Княждвора були всі природні умови, які необхідні для заснування первісного поселення і нормального життя тут людини: і річка, що давала рибу і захищала від ворогів, і ліс, багатий на звірину і цінне тисове дерево, який теж був надійним захисником від непроханий гостей, і соляні джерела, що давали дорогоцінну продукцію, і великі пасовища з соковитою травою для випасання худоби. Тому це місце не могло не привернути увагу людей, які шукали притулку в таких місцях, де природа сама допомагала їм захищатись від ворога і знаходити собі заняття і харч.

Назва села Княждвір сама вказує на те, що село виникло за княжих часів і від того залишилась його назва. Доказом того, що на місці теперішнього села раніше був побудований і існував княжий двір (замок), є останки руїн цього замку, які збереглись до теперішніх часів на узбіччі лісистої гори, прозваної “Урвище”.

Спільними зусиллями створюється неповторний образ села Княждвір, зберігається його історія та закладається майбутнє. Адже успіхи села – це перш за все успіхи його жителів – працелюбних, добрих і чесних людей.

Тож нехай же і надалі процвітає це мальовниче село, народжуються і підростають діти, спокійно і захищено почуваються всі жителі на благо нашої громади та всієї України.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше