Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Відповідальність за невиконання вимог щодо використання земель за цільовим призначенням

Оголошення
15.11.2023

Цільове призначення земельної ділянки - використання земельної ділянки за призначенням, визначеним на підставі документації із землеустрою у встановленому законодавством порядку.

Отже, основою для визначення цільового призначення земельної ділянки є її належність до відповідної категорії земель і відповідного способу використання. Відповідно, будь-яке інше використання вважатиметься нецільовим.

Цільове призначення землі можна змінити.

Право змінити цільове призначення землі надається її власнику. Також ініціатором перегляду цільового призначення ділянки можуть виступати контролюючі органи.

Нецільове використання земельних ділянок може бути підставою для дострокового розірвання договору оренди та  примусового припинення прав на земельну ділянку у судовому порядку.

Статтею 211 Земельного кодексу України визначаються перелік порушень земельного законодавства України, за які настає цивільна, адміністративна або кримінальна відповідальність.

Одним із порушень земельного законодавства України є невиконання вимог щодо використання земель за цільовим призначенням.

За таке правопорушення застосовується притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 53 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Так, використання земель не за цільовим призначенням - тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'яти до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Кримінальна відповідальність за нецільове використання землі настає у разі:

  1. негосподарського використання землі (ст. 254 Кримінального кодексу України)
  2. забруднення чи псування земель (ст. 239 Кримінального кодексу України)
  3. іншого злочину проти навколишнього середовища.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше