Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Шановні власники та землекористувачі земельних часток (паїв) смт.Печеніжин та сіл Сопів, Кіданч, Княждвір, Малий Ключів

Новина
22.01.2024

Шановні власники та землекористувачі земельних часток (паїв) смт.Печеніжин та сіл Сопів, Кіданч, Княждвір, Малий Ключів для уникнення відповідальності у вигляді штрафу щодо невиконання покладених обов’язків згідно чинного законодавства України необхідно провести оплату мінімального податкового зобов’язання (МПЗ)!

Інформація про нарахування мінімального податкового зобов’язання по селах знаходиться у старост населених пунктів Сопів, Кіданч, Княждвір, Малий Ключів.

Отримувач - Печеніжинська селищна ТГ/ ГУК в Ів.-Фр.об./ ; КОД ЄДРПОУ – 37951998; Банк отримувача – Казначейство України; Номер рахунку –   UA468999980333159395000009552; Код класифікації доходів бюджету та найменування коду класифікації доходів бюджету – 11011300 Податок на доходи фізичних осіб у вигляді податкового зобов’язання, що підлягає сплаті фізичними особами.

З 1 січня 2023 року вступили в дію зміни до Податкового кодексу України, які передбачають введення нового збору – мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки.

З 2023 року впроваджується сплата МПЗ  на 1 га сільськогосподарських угідь (згідно із частиною 2 ст. 22 Земельного кодексу України до сільськогосподарських угідь належать: рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги). Це мінімальне зобов'язання зі сплати податків, які необхідно сплатити за користування (оренда, суборенда, емфітевзис, постійне користування) або володіння земельною ділянкою.

Податок поширюється на власників та користувачів земель, що розташовані за межами населених пунктів, а також у їх межах (лише якщо їх розмір становить понад 0,5 га).

Зверніть увагу, якщо ви передаєте земельну ділянку в офіційну оренду, то обов’язок зі звітування та сплати переходить на орендаря такої ділянки.

Податковим законодавством не встановлено окремої відповідальності щодо МПЗ, але у разі несплати або несвоєчасної сплати МПЗ будуть застосовуватись штрафні санкції, передбачені статтею 123 та 124 Податкового кодексу України.

Податковим кодексом України (підпункт 286.5 пункту 286 ПКУ) визначено, що громадяни мають право самостійно звернутися до державної податкової інспекції за місцем реєстрації для отримання податкового повідомлення-рішення про нараховану суму земельного податку та податку на нерухоме майно.

Мінімальне податкове зобов'язання включає в себе податок на прибуток підприємств, податок з доходу фізичних осіб, військовий збір, єдиний податок та земельний податок.

Обов'язок сплати МПЗ покладається на власника земельної ділянки. У випадку передачі земельної ділянки в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування МПЗ мають сплачувати орендарі або користувачі такої земельної ділянки,  якщо таке право користування зареєстроване належним чином.

Юридичні особи та фізичні особи-підприємці будуть зобов’язані у складі податкової декларації за рік подавати додаток з розрахунком загального МПЗ за 2022 рік. Варто зазначити, що фізичним особам не потрібно самостійно звітувати за МПЗ. Державна податкова служба України до 1 липня поточного року самостійно визначатиме розмір загального МПЗ.

Той, хто не згоден із розрахунком МПЗ, має право звернутися до податкового органу для проведення звірки даних, який знаходиться по вул. Богдана Хмельницького, 3, Коломия, Івано-Франківська область.

Мінімальне податкове зобов’язання не визначається для:

  1. земельних ділянок, що використовуються дачними (дачно-будівельними) та садівничими (городницькими) кооперативами (товариствами), а також набуті у власність/користування членами цих кооперативів (товариств) у результаті приватизації (купівлі/продажу, оренди) у межах земель, що належали цим кооперативам (товариствам) на праві колективної власності чи перебували у їх постійному користуванні;
  2. земель запасу;
  3. не витребуваних земельних часток (паїв), розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування, крім таких земельних часток (паїв), переданих органами місцевого самоврядування в оренду;
  4. земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  5. земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів;
  6. земельних ділянок, земельних часток (паїв), за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок четвертої групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами. Мінімальне податкове зобов’язання не визначається за період, за який не визначається плата за землю або єдиний податок четвертої групи.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше