Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Шановний роботодавцю! Державна служба зайнятості пропонує Вам ряд наступних програм для підтримки та розвитку Вашого бізнесу

Новина
21.06.2024

https://dcz.gov.ua/employer/choiceprofit

Шановний роботодавцю!

Державна служба зайнятості пропонує Вам ряд наступних програм

для підтримки та розвитку Вашого бізнесу:

1. Програма з надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних (Постанова КМУ від 10 лютого 2023 р. № 124), яка включає:

1.1. Надання компенсації фактичних витрат роботодавця у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Дія програми поширюється на роботодавців, які за направленням центру зайнятості працевлаштовують осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад, 1 місяць і належать до таких категорій:

  • один з батьків або особа, яка їх замінює і має на утриманні дитину (дітей) віком до 6 років;
  • особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;
  • особи, яким до настання права на пенсію залишилося 10 і менше років; особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;
  • довготривалі безробітні, тобто ті, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 6 місяців.

Термін працевлаштування: не менше ніж на два роки. Загальна тривалість виплати компенсації роботодавцю становить 12 місяців протягом двох років.

Розмір компенсації: сума фактично сплаченого єдиного внеску, але не більше двох розмірів мінімального єдиного внеску.

1.2. Надання компенсації у розмірі 50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати.

Дія програми поширюється на роботодавців, які за направленням центру зайнятості працевлаштовують громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць з числа:

  • осіб з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку;
  • учасників бойових дій;
  • осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років.

Термін працевлаштування: не менше ніж на рік. Загальна тривалість виплати компенсації становить 6 місяців протягом року.

Розмір компенсації становить 50% фактичних витрат на оплату праці, але не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на момент виплати.

1.3. Надання компенсації у розмірі 50% мінімальної заробітної плати.

Дія програми поширюється на роботодавців, які за направленням центру зайнятості працевлаштовують осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного, з числа:

- молоді до 25 років, страховий стаж яких становить менше 12 місяців;

- молоді до 35 років, які працевлаштовуються на перше робоче місце;

- громадян, які звільнилися зі строкової військової (альтернативної) служби (незалежно від віку) і працевлаштовуються на перше робоче місце.

Термін працевлаштування: не менше ніж на рік. Загальна тривалість виплати компенсації становить 6 місяців протягом року.

Розмір компенсації становить 50% мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на момент виплати.

 2. Програма з надання роботодавцям компенсацій на оплату праці за працевлаштованих зареєстрованих безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб (Постанова КМУ від 08 вересня 2015 року №696).

Право на отримання такого виду компенсації надається роботодавцю за умови працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб за направленням центру зайнятості на умовах строкових трудових договорів і збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплат у 2 рази.

Компенсація здійснюється за кожен непарний місяць роботи протягом року, але не більше ніж за шість календарних місяців.

Розмір компенсації: фактичні витрати на оплату праці, але не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

3. Програма з надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні (Постанова КМУ від 20.03.2022р. №331).

Право на отримання такого виду компенсації надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб (за умов отримання статусу ВПО після 24.02.2022р.), яким забезпечено працевлаштування такої особи з розміром заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не нижчим розміру мінімальної заробітної плати.

Розмір компенсації: у розмірі мінімальної заробітної плати щомісяця за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати трьох місяців, а для осіб з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб - шести місяців з дня працевлаштування особи.

Термін дії програми: на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення. Подати документи можна не пізніше шести місяців з дня працевлаштування особи: онлайн - через Портал Дія diia.gov.ua, або офлайн (особисто) - до центру зайнятості за фактичним місцем ведення діяльності.

4. Програма з надання компенсації суб'єк там малого підприємництва за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця (Постанова КМУ від 18.04.2023 р. № 338).

Дія програми поширюється на роботодавців, які є суб'єктами малого підприємництва та створюють нові робочі місця і працевлаштовують на них зареєстрованих безробітних строком не менше ніж на два роки за направленням центру зайнятості.

Загальна тривалість виплати: 12 місяців протягом двох років. Компенсація виплачується кожен непарний місяць.

Розмір компенсації: сума фактично сплаченого ЄСВ.

5. Програма з надання компенсації частини фактичних витрат робото

давця за працевлаштування на нові робочі місця (Постанова КМУ від 18.04.2023 р. № 338).

Дія програми поширюється на роботодавців, які протягом 12 місяців з дня укладення трудового договору з особою, працевлаштованою на нове робоче місце, щомісяця здійснюють виплату їй заробітної плати в розмірі не менше ніж три мінімальні заробітні плати.

Якщо роботодавець забезпечив дотримання цих вимог, він має право протягом наступних 12 місяців на компенсацію фактичних витрат у розмірі 50 відсотків суми нарахованого єдиного внеску за відповідну особу за місяць, за який він сплачений, за умови збереження рівня заробітної плати в розмірі не менше ніж три мінімальні заробітні плати за кожну таку особу.

У разі зменшення штатної чисельності працівників та/або фонду оплати праці роботодавець втрачає право на компенсацію.

6. Компенсація роботодавцям фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю (Постанова КМУ від 22.08.2023 року № 893)

Граничний розмір компенсації:

  • до 71 тис. грн. у разі працевлаштування особи з інвалідністю ІІ групи;
  • до 106,5 тис. грн. у разі працевлаштування особи з інвалідністю І групи.

Компенсуються фактичні витрати за облаштування робочого місця, зокрема за придбання:

  • спеціалізованих меблів (крісел з регульованими або фіксованими сидіннями, поручнів та брусів, розсувних дверей, засобів для їх відчинення/зачинення);
  • транспортерів для піднімання сходами з електроприводом;
  • допоміжних засобів для позиціонування курсора та тактильних комп'ютерних дисплеїв;
  • брайлівських клавіатур та портативних пристроїв;
  • підйомних платформ для робочих місць;
  • допоміжних засобів для відтворення звуку та для забезпечення здатності чути і бачити, тощо.

Для отримання компенсації роботодавець подає до центру зайнятості розташованого за місцем провадження діяльності заяву протягом 90 календарних днів з дня працевлаштування особи з інвалідністю. Заяву та копії документів можна подати до регіонального центру зайнятості в паперовій або електронній формі.

Виплата компенсації здійснюється протягом п'яти робочих днів з дня прийняття рішення про надання компенсації на рахунок роботодавця.

7. Надання допомоги по частковому безробіттю (Постанова КМУ від 21 червня 2022 р. № 702).

Допомога по частковому безробіттю - надається центром зайнятості застрахованим особам (працівникам та фізичним особам - підприємцям, крім осіб, які працюють у роботодавця за сумісництвом) у разі втрати ними частини заробітної плати (доходу) у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину.

Виплата допомоги по частковому безробіттю не здійснюється за період отримання працівником оплати простою, перебування у відпустці без збереження заробітної плати, призупинення трудових відносин.

Максимальний розмір допомоги не може перевищувати 50 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Тривалість такої виплати не може перевищувати 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).

8. Програма з отримання ваучера на навчання (підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації) (Постанова КМУ від 20 березня 2013 року № 207)

Одноразове право на отримання ваучера мають: Громадяни віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менш як 15 років, або Внутрішньо переміщені особи чи Особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи, Учасники бойових дій Та інші категорії згідно Порядку.

Усі охочі повинні мати професійно-технічну, фахову передвищу чи вищу освіту і не бути зареєстрованими в службі зайнятості як безробітні.

Вартість ваучера не може перевищувати 30280 грн. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то роботодавець або фізична особа доплачує різницю самостійно.

На сьогодні навчання проводиться за 124 професіями та спеціальностями затвердженим Мінекономіки.

9. Надання мікроrрантів та грантів на створення або розвиток власної справи (Постанова КМУ від 21 червня 2022 року № 738).

Мікрогрант на власну справу - це безповоротна, безпроцентна державна допомога фізичним особам та суб'єктам господарювання на створення або розвиток власного бізнесу.

Розмір мікрогранту не менше 50 000 гривень та не перевищує:

- 75 000 гривень включно у разі зобов'язання отримувача зареєструватися фізичною особою - підприємцем;

- 150 000 гривень включно у разі зобов'язання створити одне

робоче місце після отримання мікрогранту та прийняття на нього працівника;

- 250 000 гривень включно у разі зобов'язання створити не менше двох робочих місць після отримання мікроrранту та прийняття на них працівників.

Грант на власну справу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей - це безповоротна, безпроцентна державна допомога фізичним особам та фізичним особам - підприємцям, які відносяться до вказаних категорій осіб, на створення або розвиток власного бізнесу.

Розмір гранту немає мінімальної межі та не перевищує:

  • до 250 тис. гривень - за умов що створюється одне робоче місце;
  • від 250 тис. до 500 тис. гривень - за умов що створюється два робочих місця.
  • від 500 тис. до 1000 тис. гривень - створюється чотири робочих місця, за умов що отримувач має бути зареєстрований як ФОП не менше 36 місяців до моменту подання заяви на отримання гранту, а також вноситься сума співфінансування за рахунок власних або кредитних коштів (30% вартості проекту)

Подати заявку на отримання грантів можна через Портал Дія diia.gov.ua До заяви обов'язково додається бізнес-план щодо започаткування нового або розвитку вже діючого бізнесу.

Для отримання більш детальної інформації щодо реалізації програм зайнятості та отримання фінансової підтримки ви можете звернутися

до Коломийської філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості

за адресою: м.Коломия, вул.С.Петлюри 74,

або за телефоном (03433) 37077.

Джерело: Коломийська філія Івано-Франківського ОЦЗ

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше