Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Що варто знати про спадковий договір?

Правова консультація
03.09.2020

Згідно з українським законодавством, крім спадкування за заповітом або за законом, майно може перейти до іншої особи після смерті власника на підставі спадкового договору.

За Цивільним кодексом України сутність спадкового договору полягає в тому, що за таким договором відбувається розпорядження належним відчужувачеві майном ? ще за життя, але із набуттям набувачем права власності на майно після смерті відчужувача. Тобто, за спадковим договором одна сторона (набувач) зобов’язується виконувати розпорядження другої сторони (відчужувача) і в разі смерті останнього набуває право власності на майно.

? На відносини зі спадкового договору не розповсюджується правило про обов’язкову частку в спадщині, тому зацікавленість в укладенні такого договору може бути обумовлена тим, що саме цей документ надасть можливість відчужувачеві вирішити долю права власності на майно на випадок смерті так, що на це майно не зможуть претендувати ті спадкоємці, за якими закон передбачає право на обов’язкову частку в спадщині.

Лише з моменту смерті відчужувача до набувача переходить право власності на майно відчужувача. Спадковий договір ✍️ надає можливість відчужувачеві – фізичній особі – передати право власності на майно іншій особі – набувачеві – в разі смерті. При цьому відчужувач зберігає за собою до смерті право власності на це майно, чого, зазвичай, і бажає пересічний громадянин, щоб усунути можливі ризики, які можуть бути створені недобросовісною поведінкою набувача.

Враховуючи, що найчастіше в ролі відчужувача у спадковому договорі виступає ? особа похилого віку, укладення спадкового договору не створює додаткових перешкод і для призначення відчужувачеві субсидії на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. На майно, яке є предметом спадкового договору, нотаріус накладає заборону відчуження. Таким чином, уклавши спадковий договір, відчужувач втрачає лише право розпорядження майном в силу накладеної заборони відчуження, водночас продовжує володіти та користуватися ним, тобто експлуатувати відповідно до призначення, а також здобувати корисні властивості. Визначивши долю права власності на майно шляхом укладення спадкового договору, відчужувач вже не має права скласти щодо цього майна заповіт.

☝️ Спадковий договір може бути розірвано судом на вимогу відчужувача у разі невиконання набувачем його розпоряджень. Також спадковий договір може бути розірвано судом на вимогу набувача у разі неможливості виконання ним розпоряджень відчужувача.

Інформує Міністерство юстиції України

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше