Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Про випадок сказу

Оголошення
21.02.2023

У районі почастішали випадки сказу серед тварин. Так, лише у минулому році було чотири осередки ( один у місті, решта – с.Марківка, В.Вербіж, Спас – 9 осіб потерпіли від покусів і приймали курс антирабічного лікування).  Цього року надзвичайна подія сталась у селі Шепарівці, загинула собака, яка була покусана лисом. Важливо, що з людей ніхто не потерпів. 21.02.2023р відбулось засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії, с. Шепарівці Коломийської ТГ оголошено неблагополучним пунктом по сказу та накладені карантинні обмеження по причині виявлення сказу у лисиці.  Нагадую, що  сказ – смертельне захворювання. Його збудник – вірус, який виділяється зі слиною хворої тварини. Заразитись можна від укусу, при попаданні слини на подряпину, садно або навіть непошкоджену шкіру, слизові оболонки очей, порожнини рота, при дотику з предметом або одягом, забрудненими слиною хворої тварини. Важливо знати, що від людини до людини сказ не передається.

Щоб попередити захворювання на сказ, треба запам’ятати основне:

  • якщо ви зустрінете свійську або дику тварину з незвичною, нетиповою поведінкою – пам’ятайте: вона може бути хворою на сказ. Оберігайте всіх, особливо дітей, від смертельної небезпеки, яку криє в собі неправильна поведінка з тваринами.
  • необхідно знати: вірус сказу виділяється зі слиною тварин за декілька днів до появи у них видимих ознак захворювання. Можна заразитися від нібито здорової тварини.  Сказ неможливо вилікувати, його можна попередити, якщо своєчасно зробити щеплення. Його ефективність залежить від своєчасного звертання за медичною допомогою. Кожний пропущений день – загроза життю!

Олексій  Косько, лікар - епідеміолог, завідувач відділенням епідемічного нагляду (спостереження)

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше