Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Національне агенство з питань запобігання корупції інформує як правильно декларувати банківські рахунки

Новина
16.02.2021
Кампанія декларування триває. Цього року, аби у вас виникало якнайменше складнощів з поданням декларації, НАЗК оновили Реєстр декларацій (https://bit.ly/39LgUwb) та підготували необхідні роз’яснення (https://bit.ly/3abzvDc).
 
Наразі ми продовжуємо розповідати вам про ключові особливості декларування у 2021 році.
 
Сьогодні розкажемо, як правильно внести інформацію про банківські рахунки:
  • Потрібно декларувати всі банківські або інші фінансові установи (у тому числі за кордоном), у яких у вас або члена вашої сім’ї є відкриті рахунки.
  • Під обов’язок декларування підпадають рахунки відкриті за будь-яким типом (поточні, депозитні, умовного зберігання (ескроу) та ін.). До прикладу, це можуть бути рахунки, які ви відкрили неповнолітнім дітям для здійснення ними розрахунків, або ж рахунки, на які надходять виплати у зв’язку із народженням малюка. Слід зазначити, що рахунки умовного зберігання (ескроу) варто вказувати лише за умови, якщо рахунок був відкритий на ім’я суб’єкта декларування або члена його сім’ї.
  • До фінансових установ можуть належати, наприклад: кредитні спілки, недержавні пенсійні фонди, фонди фінансування будівництва та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг, а у випадках, прямо визначених законом, — інші послуги (операції), пов’язані з наданням фінансових послуг.
  • У декларації зазначаються номери рахунків, до яких такі картки видані та не зазначаються номери самих банківських карток. Відповідно номер зазначений на вашій картці не є номером рахунку. Так, наприклад, номери рахунків клієнтів банків формуються за стандартом IBAN.
  • Завершення строку дії банківської платіжної картки або завершення (припинення) надходжень на таку картку не тягне за собою автоматичне закриття рахунка у банківській установі (наприклад, у разі завершення соціальних виплат у зв’язку із досягненням дитиною 3-річного віку або припинення надходження заробітної плати у зв’язку із розірванням трудових відносин), крім випадків, передбачених законом або договором.
  • Зверніть увагу! Якщо ви інвестували кошти у забудовника, то у вас також може бути відкритий рахунок. Адже відповідно до Закону України «Про фінансово-кредитні механізми й управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», система функціонування фонду фінансування будівництва передбачає відкриття управителем рахунку довірителю у системі обліку прав вимоги довірителів ФФБ.
  • Для правильного відображення відомостей про наявні рахунки, їхні номери та залишки коштів звертайтеся за інформацією до банківської або іншої фінансової установи, де вони відкриті.
 
❗Нагадуємо, що якщо ви або член вашої сім’ї відкриваєте валютний рахунок в установі банку-нерезидента, то ви зобов’язані у десятиденний термін повідомити про це Національне агентство у встановленому порядку, із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента.
 
Така можливість уже передбачена в особистому кабінеті в Реєстрі декларацій. Для подання повідомлення потрібно натиснути кнопку «Нове повідомлення про відкриття валютного рахунку».
 
Докладніше про декларування банківських рахунків за посиланням: https://bit.ly/3d7GFdh
 
?З усіма роз’ясненнями можливо ознайомитися у базі знань НАЗК: https://bit.ly/3pafJvT
Щоб швидко знайти роз’яснення з необхідного питання, ви можете скористатися контекстним пошуком.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше