Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Легалізація зайнятості населення та заробітної плати – важлива тема сьогодення

Правова консультація
02.08.2019

В умовах сьогодення актуальною темою залишається легалізація зайнятості населення та заробітної плати, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів по недопущенню виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

На жаль, сьогодні виплата нелегальної заробітної плати все більше набуває характеру соціального явища, ослаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. Тому легалізація заробітної плати, прихованої зайнятості на сьогодні є одним з найприорітетніших напрямків роботи державних органів.

Здійснюючи підприємницьку діяльність, засновники та керівники підприємств беруть на себе відповідні зобов'язання, які визначаються не тільки у фінансовій відповідальності перед іншими суб'єктами підприємницької діяльності, органами влади, а й у відповідальності перед найманими працівниками за дотримання державних гарантій у сфері соціально-трудових відносин.

Працівник, який отримує зарплатню в „конверті”, виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, офіційно неоформлена на роботу людина ризикує залишитися без права на отримання соціальних виплат та пенсії.

Таким чином, нелегальна зарплата не лише зменшує надходження до місцевого бюджету та державних соціальних фондів, а й тягне за собою багато неприємностей і для самих працівників і вирішувати цю проблему треба спільними зусиллями - як державі, так і самим працівникам.

Не варто забувати, що відповідно до ст.265 КЗпП як юридичних, так і фізичних осіб підприємців, що використовують найману працю, тепер штрафуватимуть за фактичне допущення людей до роботи без оформлення трудового договору та виплату заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ. Штраф у 30-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (на сьогодні 125190грн.) стягуватимуть за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці застосовуватимуть штраф у 10-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати (на сьогодні – 41730грн.), наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці.

На підставі вищезазначеного, управління соціального захисту населення райдержадміністрації звертає увагу керівників підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців усіх форм власності щодо неприпустимості випадків виплати заробітної плати «у конвертах», а також виплати заробітної плати в розмірах нижче встановленого законодавством рівня.

 

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше