Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Канікули – час відпочинку від навчання, але не від електробезпеки

Новина
26.06.2024
У час літніх канікул хочеться думати лише про відпочинок та веселощі, а теореми і правила залишити для навчального року. Втім, є ряд правил, про які пам’ятати обов’язково – це правила з електробезпеки. Щороку від електричного струму в Україні вражається майже пів сотні дітей. Щоб уникнути нещасного випадку, важливо знати як поводити себе біля енергооб’єктів.
 
🙌🏻Фахівці Прикарпаттяобленерго звертаються до батьків: нагадайте дітям про базові правила з електробезпеки та важливість їх дотримання. Серед основних:
1. Для прогулянок та ігор потрібно обирати місця, віддалені від ліній електропередачі
Біля повітряних ліній електропередачі (ЛЕП) не можна запускати повітряних зміїв, кидатися м’ячем, рибалити, вилазити на дерева, діставати будь-які предмети, що застрягли між проводами. Також не можна розпалювати вогнище чи залишати сміття. Необхідно памятати про охоронну зону ЛЕП та дотримуватися її встановлених меж:
  • для повітряних ліній до 1 кВ – 2 метри від крайніх проводів,
  • для повітряних ліній до 20 кВ – 10 метрів від крайніх проводів,
  • для повітряних ліній 35 кВ – 15 метрів від крайніх проводів,
  • для повітряних ліній 110 кВ – 20 метрів від крайніх проводів,
  • для трансформаторних підстанцій – 3 метри від огорожі або споруди за периметром.
2. У жодному разі не гратися на території чи поблизу трансформаторних підстанцій
Забороняється відчиняти двері та проникати на територію трансформаторних підстанцій, підніматися на опори ліній електропередачі чи втручатися в роботу електроустаткування. Наголосіть дітям: якщо, до прикладу, їхній м’ячик потрапив на територію підстанції, то забирати його самостійно звідти не можна. Потрібно повідомити про ситуацію дорослих, які зможуть зателефонувати в кол-центр АТ «Прикарпаттяобленерго» для виклику наших працівників.
 
3. Дотримання правила «8 метрів»
Якщо дитина побачила на землі чи в повітрі обірваний провід електроліній, їй потрібно відійти від нього на відстань від 8 метрів (робиться це «гусячим» кроком, не відриваючи ноги одна від одної). Далі якнайшвидше повідомити кол-центр АТ «Прикарпаттяобленерго» за номером 0-800-50-40-20 (дзвінок безкоштовний).
 
Окрім правил електробезпеки на вулиці, розкажіть також про безпечне користування електроприладами вдома. Не можна торкатися дротів, що мають пошкоджену ізоляцію (наприклад, зарядні пристрої до телефонів, планшетів); вставляти сторонні предмети в розетку. Коли діти йдуть з дому, наголосіть на тому, що треба вимикати прилади з розетки. Адже може статися коротке замикання, що приведе до пожежі.
 
💫Нехай літо буде не лише яскравим, а й безпечним!
 
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше