Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Хто має право на допомогу на поховання? Розмір даної допомоги

Новина
12.01.2023
⚖️ Допомога на поховання згідно ст. 20 Закону України від 21.09.2022 № 2620-IX “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” надається у разі смерті застрахованої особи або членів сім'ї, які перебували на її утриманні:
  • дружини (чоловіка);
  • дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до 18 років (братів, сестер та онуків - за умови, що вони не мають працездатних батьків), а здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти із числа осіб, зазначених у цьому пункті, які навчалися за денною формою здобуття освіти, - до 23 років;
  • батька, матері;
  • діда, баби за прямою лінією спорідненості.
До членів сім'ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого, відносяться особи, якщо вони:
  • одержували від померлого допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування;
  • були на повному його утриманні.
Члени сім'ї, які мали самостійні джерела засобів до існування (одержували заробітну плату, пенсію тощо) не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи .
 
💳 Допомога надається застрахованій особі, члену її сім'ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання.
 
Допомога на поховання застрахованої особи або особи, які перебувала на її утриманні, надається в розмірі, що встановлюється правлінням Пенсійного фонду України, але не менше розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого законом.
 
📄 Пенсійний фонд України постановою від 26.12.2022 № 29-1 “Про встановлення розміру допомоги на поховання” встановив розмір допомоги на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні, на рівні 4️⃣1️⃣0️⃣0️⃣ гривень. Ця постанова набрала чинності 1 січня 2023 року.
 
Джерело: Головне управління пенсійного фонду України в Івано-Франківській області
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше