Готуючись до Великодніх свят, пам’ятаймо про профілактику харчових отруєнь
Новина
Незабаром велике свято Воскресіння Господнього. В кожній прикарпатській церкві освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир та масло. Крім
того, в кожному домі готуються інші страви до
великоднього столу.
Як провести святкові дні і уникнути харчових
отруєнь – радять спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини.
Закуповуючи харчові продукти – дотримуйтесь правил:
- не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються;
- не купуйте харчові продукти великими партіями, особливо ті, в яких короткий термін придатності до споживання;
- купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку;
- не купуйте продукти сумнівної якості, «з рук», чи у місцях стихійної торгівлі;
- при купівлі фасованого харчового продукту зверніть увагу на цілісність упаковки, маркування, умови його зберігання та реалізації, а також обов’язково на термін придатності харчового продукту.
При зберіганні харчових продуктів – зважайте:
- на етикетці харчових продуктів вказано умови їх зберігання, дотримуйтеся їх;
- продукти, які швидко псуються, зберігайте в холодильнику;
- сирі та готові продукти зберігайте окремо.
Готуючи продукти – пам’ятайте:
- перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;
- переходячи з одного технологічного процесу на інший - обов’язково мийте руки;
- використовуйте окремі дошки та ножі для обробки харчових продуктів;
- дотримуйтесь технології приготування;
- не готуйте страви заздалегідь, пам’ятайте, що приготовлені страви не можна зберігати тривалий час;
- салати заправляйте безпосередньо перед їх вживанням, адже вони мають короткий термін придатності- не більше 3 годин;
- для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості;
- свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;
- молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
- не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість), не можна займатися самолікування, треба негайно звернутися за допомогою до закладу охорони
здоров’я.