Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Депутати Печеніжинської ОТГ почали менше пропускати сесій – аналіз діяльності депутатів місцевих рад

Молодіжна рада
20.08.2020

8 депутатів селищної ради Печеніжинської ОТГ у 2018 році пропустили понад половину сесій. Це є підставою для відкликання обранців. У 2019 році депутати пропускали уже менше – лише 4 депутата дали підстави для відкликання. 

Молодіжна рада Печеніжинської ОТГ, спільно з Центром Політичних Студій, в другий рік поспіль здійснює моніторинг діяльності депутатів селищної ради Печеніжинської ОТГ. Стежать за участю депутатів у сесійних засіданнях, проведення ними щомісячних прийомів мешканців та звітування. 

Найвідповідальнішими серед Печеніинських депутатів у 2019 році були Світлана Якубенко та Надія Киртока. Вони були присутні на всіх 10-ти сесіях.

Світлана Якубенко пояснює свою активність у раді почуттям відповідальності перед своїми виборцями.

“Мене обрали виборці, щоб представляти їх інтереси в раді. І перш за все, я несу відповідальність перед ними”, – каже депутатка, – “Відвідування сесій, депутатських комісій та прийняття рішень є моїм прямим обов’язком та обов’язком кожного депутата”.

Згідно 20-ї статті Закону України “Про статус депутата місцевої ради” – депутат, що пропустив за рік понад 50% сесійних засідань – може бути відкликаним. Згідно результатів аналізу діяльності печеніжинських депутатів у 2018 році – кандидатів на відкликання було 8. У 2019-му ситуація покращилась – обранців, що пропустили за рік понад половину засідань було тільки четверо.

4 депутати ради дали підстави для відкликання у 2019 році. 


У 2019 році відбулось 10 сесійних засідань Печеніжинської селищної ради. Найбільше їх пропустив Микола Панчошак – 80% сесій. У 2018 році він пропустив 77% сесій. По 60% сесій пропустили у 2019 році Роман Пнівчук та Микола Копильців. У 2018 році ці двоє депутатів були відсутні на 46% сесій. Також 60% сесій пропустив Мирослав Кузьмак. Який у 2018 році мав 53% пропущених сесій.

Микола Панчошак у коментарі Молодіжній раді пояснив, що сесії пропускав через те, що постійно працює закордоном.

“Життєві обставини склалися так, що значну частину часу в році працюю за кордоном, тому фізично не можу бути присутнім на сесіях”, – пояснює депутат, – “Але відвідую всі засідання коли вдома, стараюся вирішувати проблемні питання, які виникають на окрузі та надавати посильну допомогу”.

Рівно половину сесій пропустили у 2019 році Михайло Сметанюк та Дмитро Чорний. Цікаво, що Михайло Сметанюк у 2018 році пропустив 84% сесій ради, проте повідомив, що писав заяву на складення повноважень. Дмитро Чорний у 2018 році пропустив 53% сесійних засідань.
4 депутати ради пропустили по 40% сесій у 2019 році – це Петро ФедюкІван СтефакПетро Арама та Світлана Бойчук.

7 депутатів пропустили по 30% сесій – Ярослав БакайВасиль СтефуракМарія ФенинОксана МарчукДмитро ДмитеркоОлег Візнюк та Мирослав Михасюк.

Оскільки рада є колективним органом влади і рішення приймаються більшістю голосів – відсутність депутата на засіданні може зірвати роботу ради та заблокувати прийняття рішень, важливих для всієї громади.

Жоден депутат селищної ради не опублікував графік прийому виборців. 

У Статті 10 Закону України “Про статус депутата місцевої ради” вказано, що депутат повинен оприлюднити у публічних джерелах графік (місце, час і дату прийому виборців). А сам прийом проводити особисто і не рідше одного разу на місяць. На офіційному сайті громади інформація про графік прийомів депутатами виборців у Печеніжинській ОТГ немає. 

Після аналізу діяльності місцевих депутатів за 2018 рік, їм були надані рекомендації щодо правильного оголошення графіку прийому мешканців та проведення самого прийому. Проте, інформація для виборців так і не з’явилась ні на сайті ради, ні у соціальних мережах, ЗМІ чи на дошках оголошень. 

Половина депутатів ради прозвітувала публічно про роботу у 2019 році.

Згідно Статті 16 Закону України “Про статус депутата місцевої ради” депутат зобов’язаний прозвітувати про свою роботу за рік перед мешканцями громади. Звітувати депутати можуть письмово – на сайті ради, у соціальних мережах чи ЗМІ.

Загалом, із 26-ти депутатів ради, лише 15 прозвітувались перед мешканцями громади публічно. Зробили вони це ще в лютому та березні, під час щорічних звітів голови громади та старост. Звітували публічно наступні депутати: Галина ЧуйкоЯрослав БакайПетро Федюк (с. Сопів), Роман ПнівчукМикола Копильців (с. Марківка), Оксана МарчукМарія Фенин (с. Слобода), Мирослав КузьмакВасиль КозьменкоОлег Візнюк (с. Княждвір) та Надія Киртока (с. Кийданці), Василь СтефуракПетро Арама (с. Молодятин), Світлана Бойчук та Мирослав Михасюк (с. Рунгури). Інформацію про публічні звіти депутатів оприлюднили на офіційному сайті ради. 
Слід зазначити, що в березні 2020 року депутати ради проголосували за рішення “Про проведення звітування депутатів селищної ради перед виборцями”, згідно якого до 1 травня депутати ради мали подати секретаріату письмові звіти про роботу у 2019 році. Ці звіти мали бути опубліковані на сайті ради. Проте, оприлюднили на сайті звіти лише Василь Козьменко та Ярослав Бакай.

Василь Козьменко каже, що до письмового звітування його підштовхнули результати минулорічного дослідження діяльності депутатів. Саме тому почав звітувати ще й письмово.

“За період своєї депутатської діяльності проводжу публічні звіти перед виборцями щорічно на загальних зборах. Проте, після минулорічної атестації депутатів, де ми отримали рекомендації робити звіт ще й письмо, вирішив описати свою роботу за рік та опублікувати на сайті ОТГ. Це хороша практика, адже більша кількість мешканців змогли ознайомитися зі звітом” – коментує Козьменко.

Загалом, кількість депутатів, що можуть бути відкликаними за результатами роботи у 2019 році зменшилась, у порівнянні з 2018 роком. У 2018-му було 8 депутатів, що пропустили понад половину сесій, натомість у 2019-му – лише 4. Проте жоден депутата ради так і не оприлюднив графік щомісячного прийому громадян, а на сайті ради не оприлюднено жодного звіту про роботу у 2019 році. 

Якщо порівнювати відвідування депутатами ради сесійних засідань у 2018 році та 2019-му, то прослідковується позитивна динаміка. Загалом, протягом 2-х років було 10 депутатів, що пропустили понад 50% сесій, тобто дали підставу для відкликання. З них 6 депутатів покращили свої показники відвідувань. В загальному показники покращились від 3% до 41%. Це означає, що депутати почали відвідувати сесії частіше та стали відповідальнішими. 

ПІБ депутата % пропусків сесій у 2018 році % пропусків сесій у 2019 році Зміни, у порівнянні з 2018 роком
Михайло Сметанюк 84% пропусків 50% пропусків +34%
Микола Панчошак 77% пропусків 80% пропусків – 3%
Микола Дердюк 61% пропусків 20% пропусків +41%
Іван Стефак  61% пропусків 40% пропусків +21%
Марія Фенин 61% пропусків 30% пропусків +31%
Василь Піганюк 53% пропусків 20% пропусків +33%
Дмитро Чорний 53% пропусків 50% пропусків +3%
Мирослав Кузьмак 53% пропусків 60% пропусків -7%
Роман Пнівчук 46% пропусків 60% пропусків -14%
Микола Копильців 46% пропусків 60% пропусків -14%

 

Позитивним також є показник звітування депутатів – з 26-ти обранців ради за роботу у 2019 році прозвітували 15.

Важливо, щоб депутати насамперед розуміли, що звітування – це не процес для отримання відмітки, а можливість бути ближчими до своїх виборців і далі бути обраним до складу місцевої ради та представляти там їхні інтереси.

Активність депутата, його залученість у вирішенні нагальних питань громади, відвідування пленарних засідань, звітування, ведення прийому громадян демонструє якість його роботи як представника своїх виборців. 

Дослідження роботи депутатів спрямоване на сприяння вирішення проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів.

Постійний діалог із тими, хто делегував вам право приймати рішення від імені громади – це запорука  успішної депутатської діяльності.

Дослідження роботи депутатів селищної ради Печеніжинської ОТГ здійснили члени Молодіжної ради Печеніжинської ОТГ в рамках проєкту “Голос громади у місцевому самоврядування. Цей проєкт у Печеніжинській громаді реалізовує громадська організація “Центр Політичних Студій” в рамках Програми DOBRE, що фінансується Агенством США з міжнародного розвитку – USAID.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше