Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Увага Борщівник Сосновського !!!

Важлива інформація
20.06.2019

 Цього місяця по всій Коломийщині  зацвіла рослина, що може добряче нашкодити людям, які не знають про її небезпеку, – борщівник Сосновського. В період цвітіння він виглядає привабливо і невинно, тому часто люди зривають його або торкаються до стебла, а в результаті отримують опіки різного ступеня важкості.

Щоб знищити цю  рослину , треба докласти чимало зусиль. Боротьбу з борщівником проводять двома способами – механічним (скошування) та хімічним (гербіцидами). Останній спосіб зазвичай застосовують лише на молодих, недавно порослих рослинах. Насіння шкідника має здатність дозрівати навіть після зрізування рослини і зберігає свою схожість 7–10 років. Борщівник Сосновського – доволі приваблива на вигляд рослина: має шорстке з гранями стебло заввишки 1,5-2 метри й перисті шорсткі листки, що складаються з трьох-семи овальних листочків. Цвіте білими квітками в червні-липні. Однак саме незагрозливий вигляд борщівника і те, що під час дотику до нього шкіра не пече, стають причинами того, що люди отримують опіки.Отруйним у рослини  є все: стебла, листки і коріння. Навіть найменший контакт із рослиною під дією сонця може призвести до опіків. Прозорий водянистий сік рослини під дією ультрафіолетового (зокрема сонячного) випромінювання  дістає  токсичну властивість. Для них характерне почервоніння, водянисті пухирі. Отрута борщівника є дуже підступною, адже опіки з'являються на вражених ділянках тіла не одразу після контакту, а через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань.

У період цвітіння (червень-вересень) борщівник є особливо небезпечним, адже отруйні речовини виділяються в повітря і навіть без контакту з рослиною завдають шкоди здоров'ю.

Виразки, залишені борщівником, іноді гояться до трьох місяців. На їх місці залишаються плями, часто у формі листа темного кольору, які не зникають кілька років. Особливу небезпеку борщівник становить для дітей, з огляду на їхню ніжну шкіру, а також для людей з рудим волоссям.

Людині, яка контактувала з борщівником, потрібно кілька днів уникати навіть найменшого сонячного світла – прямих чи непрямих променів.

Після надання першої допомоги треба звернутися до лікаря. Якщо отримали опік очей чи рота, до лікаря треба звертатися максимально швидко. Навіть якщо реакція на шкірі майже не помітна, зі зверненням до медиків зволікати не варто. На перший погляд невинне почервоніння вже наступного дня може перетворитися на величезні пухирі, які надзвичайно важко загоюються.

 

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше